Korábban ebben a cikkben írtunk a magyarországi vállalkozásokra váró legnagyobb informatikai kihívásokról. Saját felmérésünkben választ szerettünk volna kapni arra, hogy a vas megyei és környéki cégek hogyan látják ezeket a kihívásokat, és mennyire tartják felkészültnek vállalatukat digitális szinten.

A 2021 végén szervezett online kutatásunkban 107 nyugat-magyarországi kis- és középvállalati döntéshozó vett részt. A kutatás fő célja a régió KKV cégeinek digitális fejlettségi szintjének felmérése volt. Az alábbi kutatási témakörökön keresztül adhattak visszajelzéseket a vezetők a vállalkozásuk informatikai kihívásairól, digitális fejlesztéseikről és vezetői céljaikról.

Kutatási témakörök

  • Járványhelyzet hatása a vállalkozás működésére
  • Digitalizáció szerepe és fontossága a cég életében
  • Informatikai háttér állapota és fejlesztési tervek
  • Adatbiztonsági kockázatok megítélése

Február 24-i, nyilvános online kerekasztal-beszélgetésünkön részletesen bemutatjuk a kutatási eredményeket – ITT lehet regisztrálni az ingyenes online előadásra -, ebben a cikkben a legfőbb megállapításokat összegezzük.

A digitalizációs felmérés fő megállapításai

A távmunka és a videokonferencia velünk marad

A kutatásban résztvevő cégek közel fele végzett jelentősebb informatikai fejlesztéseket a járványhelyzet hatására. A fejlesztések többsége a távoli munkavégzést támogatta – mobileszköz-beszerzések, videokonferencia bevezetése, biztonságos otthoni hálózat kialakítása.

Érdekesség, hogy a vállalatok 45%-ánál tartós távmunkára rendezkednek be, míg a megkérdezettek egyharmada egyáltalán nem élt a home office lehetőségével.

A felhőszolgáltatások előnyei

A válaszadók azt szeretik a legjobban a felhő alapú szolgáltatásokban, hogy mobilon és számítógépen egyaránt könnyen elérhetik a levelezésüket, üzleti adataikat, ezáltal rugalmasan végezhetik munkájukat. A kedvezőbb költség- és karbantartási szempontok nem igazán voltak fontosak a cégeknek.

Informatikai fejlesztések

Átlagos állapotúnak tartják informatikai eszközeiket a döntéshozók, mindössze 29% rendelkezik modern, újszerű IT gépparkkal megítélésük szerint. Ezzel is összefügghet, hogy a cégek közel felénél fordulnak elő rendszerhibák vagy akár teljes leállások is.

Ha ajándékba kapnának 5 millió Ft-ot IT fejlesztésre, akkor először az adatbiztonságukat tennék rendbe a cégek.

Mit gondolnak a digitalizáció üzleti hatásairól a vezetők? Hányasra értékelték cégük adatbiztonságát? A kutatásban résztvevő vállalatok hány százaléka szenvedett már el vírustámadást?

Regisztrálj ingyenes online előadásunkra, ahol részletesen bemutatjuk kutatásunk eredményeit.
Tudd meg, hol tartanak a versenytársaid, és milyen irányba érdemes fejlesztened cégedet!

Regisztrálok